Szlachta wobec kryzysu politycznego lat 1667-1668. Uwagi w związku z książką Witolda Kłaczewskiego, Abdykacja Jana Kazimierza. Społeczeństwo szlacheckie wobec kryzysu politycznego lat 1667-1668, (1993) - Maciej Matwijów (Czasopismo Prawno-Historyczne, 1994)
Szlachta wobec kryzysu politycznego lat 1667-1668 Uwagi w związku z książką Witolda Kłaczewskiego, Abdykacja Jana Kazimierza. Społeczeństwo szlacheckie wobec kryzysu politycznego lat 1667-1668, Lublin 1993, ss. 358. Wydawnictwo Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Rozprawy habilitacyjne XLLIII