Un sport englezesc învățat din Franța. Rugby-ul ca istorie a elitelor din România (1913–1940) - Bogdan Popa (apropos [Perspektiven auf die Romania], 2019)
Contribuția de față analizează apariția rugby-ului în România ca o disciplină sportivă a elitei sociale, limitată la București. Teza mea este că, în timp ce caracterul elitist provine din originea socială a jucătorilor, tocmai acest element a reprezentat o problemă structurală prin nediseminarea acestei discipline în celelalte regiuni ale țării. Dar cea mai interesantă trăsătură a rugby-ului românesc este originea pur franceză a acestuia, fapt ce a fost afirmat public și în timpul perioadei comuniste. Aceste două elemente caracteristice (originea franceză și elitismul) pot fi excelent investigate prin analiza participării la două turnee internaționale importante, Jocurile Inter-aliate (sau Pershing) din 1919 și Jocurile Olimpice din 1924, ambele organizate la Paris.