Забезпечення багатофункціональності засобів взаємодії багатоцільових роботизованих платформ із зовнішніми об’єктами та середовищем застосуванням технології Abenics - В. Д. Залипка (Системи озброєння і військова техніка, 2023)
З’ясовано, що забезпечення багатофункціональності  засобів взаємодії (маніпулятори, рушії) багатоцільових роботизованих платформи із зовнішніми об’єктами та середовищем зумовлено необхідністю підвищення експлуатаційних властивостей, таких як прохідність та стійкість. Встановлено, що найбільш перспективною технологією, яка могла б бути реалізованою для забезпечення багатофункціональності та надати необхідну кількість ступенів вільності при мінімальних масо-габаритних параметрах, є технологія Abenics. Проведено аналіз конструкційних особливостей технології Abenics та визначено кінематичні параметри (граничні кути повороту активного шарніру та довжина кроку й ланки) щодо забезпечення багатофункціональності засобів взаємодії багатоцільових роботизованих платформи із зовнішніми об’єктами та середовищем при застосуванні даної технології шляхом їх об’ємного моделювання у програмному середовищі SolidWorks та математичної формалізації.