Урожайність насіннєвої картоплі та накопичення вірусної інфекції залежно від застосування препарату на основі мінеральної олії SunSpray11E та десикації картоплиння - О. В. ВИШНЕВСЬКА; В. П. ДМИТРЕНКО; Н. А. ЗАХАРЧУК; І. В. ЛЕВКІВСЬКИЙ (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2022)
Представлено результати досліджень з вивчення впливу препарату на основі мінеральної олії SunSpray11Е та десикації картоплиння на врожайність насіннєвої картоплі та накопичення вірусної інфекції в процесі репродукування. У середньому за 2018–2020 рр. досліджень найвищий вихід насіння отримано за десикації картоплиння через 10 діб після цвітіння картоплі (82,4–85,3 %), проте рівень загального та насіннєвого врожаю був низьким. Вихід насіннєвого матеріалу картоплі зростав за видалення картоплиння через 20 діб – за загального врожаю залежно від сорту 28,8–30,0 т/га отримано врожай насіннєвих бульб у межах 20,6–22,9 т/га за вмісту насіння у структурі врожаю 71,0–76,3 %. Урожайність картоплі залежала від строку десикації картоплиння і значно знижувалася за раннього його видалення. Видалення картоплиння через 10 діб після цвітіння забезпечувало врожай насіннєвих бульб у межах 18,2–19,0 т/га, вихід насіннєвої фракції ‒ 82,4–85,3 %, через 20 діб після цвітіння – 20,6–22,9 т/га, вихід насіннєвої фракції становив 71,0–76,3 % загального урожаю.