Bezrobocie wśród młodzieży Unii Europejskiej - Mieczysław Kowerski (Barometr Regionalny, 2013)
W pracy przeanalizowano zmiany i stosując filtr Hodricka-Prescotta wyznaczono trendy stóp bezrobocia w państwach Unii Europejskiej w latach 2000–2013 zwracając uwagę na duży, chociaż zróżnicowany w zależności od państwa wzrost poziomu i stóp bezrobocia w ostatnich 5 latach. Wzrost ten był znacznie wyższy wśród młodzieży niż wśród osób starszych, przy czym wśród młodych ludzi bezrobocie dotyka najbardziej osoby z niskim poziomem wykształcenia. Szczegółowo przeanalizowano i porównano zmiany sytuacji młodych ludzi na rynku pracy Polski na tle Austrii — państwa o najniższej stopie bezrobocia i Grecji — państwa o najwyższej stopie bezrobocia w UE.