ЗАСТОСУВАННЯ ВАКУУМ-ТЕРАПІЇ У КОМПЛЕКСІ ЛІКУВАННЯ ХРОНІЧНИХ РАН НИЖНІХ КІНЦІВОК - N. М. Nor; S. V. Slesarenko; М. V. Тrofimov; К. S. Slesarenko; О. І. Коrpusenko (Клінічна хірургія, 2017)
Проаналізований досвід лікування хронічних ран в 11 пацієнтів у 2014 - 2016 рр. У комплексі лікування як місцеву терапію застосовували вплив негативного тиску з використанням апарата вітчизняного виробництва «АГАТ- Днепр». Вакуум-терапію проводили як до, так і після операції аутодермопластики. Інтраопераційно підшкірно вводили ін’єкційний матеріал для регенерації шкіри «лацерта». Через 10 - 12 діб після операції застосовували пов’язки з Ialuset - крем протягом 2 - 3 тиж. Ефективність вакуум-терапії оцінювали на підставі аналізу динаміки перебігу ранового процесу, клініко-лабораторних критеріїв, строків повного закриття ранового дефекту. Тривалість лікування хворих у стаціонарі у середньому (38 ? 3) доби. Комплексне лікування хронічних ран, забезпечило повне загоєння ранового дефекту у 7 (63%) пацієнтів у строки 1 - 5 тиж, у 3 (26%) - 6 тиж.