Badania Symulacyjne Układu Pilot-Śmigłowiec w Warunkach Transgresji - K. Szumański (Engineering Transactions, 1989)
Artykuł dotyczy badań dynamiki układu pilot-śmigłowiec w warunkach granicznych, z uwzględnieniem przypadków przekraczania kolejnych granic. Badania te mają na celu zarówno ocenę obciążeń śmigłowca jak i sposobu sterowania w założonych warunkach. Zakres badań obejmuje analizy symulacyjne na modelach matematycznych, próby na symulatorach i w locie.