Компетентнісний підхід у підготовці майбутніх офіцерів морського торговельного флоту до роботи в екстремальних ситуаціях - Dmytro Osadchuk (Педагогічний дискурс, 2016)
У статті зазначено, що одним із основних завдань розвитку системи освіти України в контексті реалізації положень Болонського процесу є впровадження компетентнісного підходу в систему підготовки фахівців у вищих морських навчальних закладах. Відповідно здійснено аналіз компетентнісного підходу у підготовці майбутніх офіцерів морського торговельного флоту до роботи в екстремальних ситуаціях. Розкрито сутність компетентнісного підходу в освіті, визначено ключові компетентності, якими мають володіти майбутні фахівці морського торговельного флоту. Проаналізовано окремі аспекти реалізації компетентнісного підходу в професійній підготовці фахівців морської галузі. Зауважено, що компетентнісний підхід відіграє важливу роль у системі вищої професійної морської освіти, оскільки в його основу покладено ідею формування висококваліфікованого фахівця, який володіє знаннями, уміннями та навичками, якому притаманні особистісні якості, необхідні для ефективної професійної діяльності; який вміє діяти у певних ситуаціях. Лише компетентний фахівець може адекватно, вчасно, чітко приймати рішення та надавати розпорядження в умовах екстремальних ситуацій і відповідно нести відповідальність за їх прийняття.