Застосування мови програмування GO для моделювання процесів масового обслуговування - Денис Гольдінер (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2024)
Предметом дослідження статті є методи та підходи до програмного моделювання систем масового обслуговування на прикладі багатоканальної системи з обмеженою чергою та відмовами в разі її переповнення. Мета роботи – обґрунтування доцільності застосування сучасних комп’ютерних інформаційних технологій, а саме мови програмування Go для моделювання систем масового обслуговування. У статті вирішуються такі завдання: формулювання досліджуваної системи масового обслуговування; визначення компонентів, критеріїв спорідненості систем масового обслуговування з їх програмними моделями; загальний огляд конкаренсі як математичної моделі; опис підходів та інструментарію мови програмування Go. Упроваджуються такі методи: мова програмування Go та її інструментарій, конкаренсі, паралельне виконання. Досягнуті результати: сформульовано досліджуване завдання масового обслуговування; визначено критерії порівняння компонентів систем масового обслуговування з інструментарієм мови програмування Go; проаналізовано доцільність використання мови програмування Go для моделювання систем масового обслуговування; подальшого розвитку набув інструментарій для комп’ютерного моделювання систем масового обслуговування; запропоновано застосування підходів конкаренсі, їх імплементації в мові програмування Go до моделювання систем масового обслуговування. Висновки. Мова програмування Go є дуже вдалою технологією для моделювання систем масового обслуговування. Її філософія, спосіб роботи, а також вбудований інструментарій має широкі можливості для моделювання різноманітних систем масового обслуговування. Використання зазначеної мови є доцільним і дозволяє наблизити поведінку програми до модельованого процесу, спростити імплементацію та зменшити час, необхідний на оброблення даних. Визначено значні перспективи щодо подальшого впровадження програмного продукту, реалізованого мовою Go у сфері моделювання процесів масового обслуговування.