Організація протиповітряної оборони під час проведення Київської стратегічної оборонної операції 1941 року - І.А. Нікіфоров; Є.С. Гатченко (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2021)
Розглянуті особливості організації ППО під час проведення Київської стратегічної оборонної операції, порядок дій німецької авіації по об’єктах міста Києва, Київському укріпленому району та сухопутних військах, які обороняли ці об’єкти. Проаналізовані проблемні питання,  які негативно вплинули на ефективність ППО. Визначено нові форми та способи ведення бойових дій частинами та підрозділами, що виконували завдання ППО в Київській стратегічній оборонній операції.