Захист населених пунктів від ударних та диверсійно-розвідувальних безпілотних літальних апаратів - І. С. Афтаназів; Р. З. Стоцько; Л. І. Шевчук; Л. Р. Струтинська; О. І. Строган; О. О. Бойко (Системи озброєння і військова техніка, 2023)
Темою даного дослідження є захист населених пунктів від нападу на них ворожих ударних та диверсійно-розвідувальних безпілотних літальних апаратів (БПЛА), його предметом є застосування кінематичного проєктування для визначення координат просторових переміщень літальних апаратів. Мета роботи – розробка принципових схем облаштування опорних захисних пунктів ліквідації ворожих БПЛА для вдосконалення обороноздатності населених пунктів України. Методологією проведення досліджень було застосування положень теорії відображення координат та траєкторій просторових переміщень рухомих об’єктів засобами нарисної геометрії із врахуванням динамічних особливостей кінематичного проектування. Основним результатом дослідження є створення методики розрахунків координат, траєкторій та параметрів просторових переміщень рухомих на незначних висотах повітряних цілей. Результати дослідження дозволять підвищити ефективність виявлення ворожих ударних та диверсійно-розвідувальних БПЛА, включно із дронами іранського виробництва типу Shahed-136. На прикладі міста Львів проілюстрована схема оптимального розташування опорних пунктів із радіолокаційною пошуковою апаратурою та стрілецьким озброєнням ліквідації ворожих БПЛА.