Chrystologiczna orientacja kultu maryjnego według św. Jana Pawła II - Adam Wojtczak (Studia Teologiczne, 2021)
Pontyfikat Jana Pawła II cechuje nauczanie maryjne bogate nie tylko w doktrynę, lecz także inspirujące z kultycznego punktu widzenia. Papieską domeną jest troska o chrystologiczną orientację pobożności maryjnej. W setną rocznicę urodzin papieża artykuł przybliża dlaczego chrystocentryzm przynależy do natury kultu maryjnego i w czym konkretnie się on przejawia. Zagadnienia te wyznaczają jego podstawową strukturę. Najpierw dochodzi do głosu formuła „Przez Jezusa do Maryi”, która równoważy tradycyjną formułę „Przez Maryję do Jezusa”. W kolejnym punkcie jest mowa o kontemplacji oblicza Chrystusa w „szkole” Maryi (Eucharystia i różaniec). Dla chrystologicznej odnowy pobożności maryjnej przydatny jest również model pośrednictwa maryjnego w Chrystusie (Maria in Christo Mediatrix), które jest macierzyńskie i podporządkowane Jego pośrednictwu. Papież Wojtyła jest ponadto świadkiem i nauczycielem synowskiego zawierzenia Maryi, które swe źródło ma w Chrystusie i do Niego ostatecznie prowadzi. Pożyteczne jest w końcu papieskie cum, które wyraża, że podążamy do Chrystusa nie tylko „za wzorem” Maryi, ale także „z” Maryją. Przewodnia rola w tym względzie przysługuje encyklikom Redemptoris Mater i Ecclesia de Eucharistia, listowi apostolskiemu Rosarium Virginis Mariae, katechezom maryjnym, jakie papież wygłosił w latach 1995-1997.