Організація постпенітенціарного патронату в Російській імперії у ХІХ – на початку ХХ ст. - Viktoriya Stremetska (Педагогічний дискурс, 2014)
У статті висвітлюється організація процесу здійснення постпенітенціарного патронату в Російській імперії у ХІХ – на початку ХХ ст. Простежується процес переходу від тюремної благодійності (турботи про стан тюрем в цілому) до виникнення безпосередньо патронажних товариств (супровід колишніх вʼязнів). Аналізується діяльність товариств патронату, зокрема види їх роботи, кількість опікуваних. Виявлено, що серед видів допомоги переважало забезпечення звільнених одягом і взуттям, грошова допомога, влаштування на роботу, розміщення дітей увʼязнених до притулків тощо. Товариства опікувалися звільненими після відбуття покарання (як після першого увʼязнення, так і рецидивістами), достроково та умовно звільненими, їх сімʼями; повнолітніми та неповнолітніми обох статей. Приділено увагу аналізу законодавчого підґрунтя, труднощам функціонування товариств патронату.