ОЦІНКА БОЙОВИХ МОЖЛИВОСТЕЙ ВЕДЕННЯ БОЙОВИХ ДІЙ ПРИКОРДОННИМИ КОМЕНДАТУРАМИ ШВИДКОГОРЕАГУВАННЯ В ОПЕРАТИВНОМУ ПІДПОРЯДКУВАННІМЕХАНІЗОВАНИХ БРИГАД ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ - Артем БРИКОВСЬКИЙ; Віктор ЯКУБОВСЬКИЙ (Збірник наукових праць Національної академії Державної прикордонної служби України. Серія: військові та технічні науки, 2025)
У статті проаналізовано результати збройної агресії російської федерації відносно України в період з лютого 2022 року по грудень 2024 року, досліджено завдання противника в основних операційних районах (окупована територія, деокупована територія, тилові райони України). Проаналізовано ведення бойових дій прикордонними комендатурами швидкого реагування батальйонного типу в складі мобільного прикордонного загону та механізованих бригад Збройних Сил України, бригад територіальної оборони. Узагальнено завдання, які покладаються на прикордонну комендатуру швидкого реагування батальйонного типу під час відбиття збройної агресії. Акцентовано на необхідності приведення до єдиного підходу планування бою, особливо військового процесу прийняття рішення та відпрацювання замислу з наявними штатними та приданими підрозділами. Проаналізовано керівні документи, що регламентують оперативно-службову діяльність прикордонної комендатури швидкого реагування батальйонного типу. Досліджено форми застосування прикордонних підрозділів, які забезпечують ефективне застосування прикордонних комендатур швидкого реагування в умовах відсічі збройній агресії російської федерації та стримування потенційних загроз з інших держав. Проаналізовано документи, які регламентують оперативно-службову діяльність прикордонної комендатури швидкого реагування, та порядок передачі в оперативне підпорядкування військових формувань. Проаналізовано форму оперативно-службової діяльності, яка лежить в основі виконання завдань під час перебування в оперативному підпорядкуванні механізованих бригад Сухопутних військ Збройних Сил України. Взято до уваги досвід виконання бойових завдань у зоні ведення бойових дій і в зонах проведення стабілізаційних дій та оцінку бойових можливостей щодо виконання поставлених бойових завдань. Окреслено напрями подальшого дослідження теми.