Przemiany demograficzne a problem polityki społecznej współczesnej Polski (na przykładzie regionu dolnośląskiego) - Marek Czarkowski (Facta Simonidis, 2019)
Z prognoz demograficznych wynika, iż starzenie się ludności w Polsce, w tym ludności Dolnego Śląska, będzie przebiegać coraz gwałtowniej. Zmiany te będą wpływały na potrzebę uaktualnienia funkcjonowania lokalnej i regionalnej polityki społecznej. Samorządy lokalne będą zmuszone do podejmowania działań krótko i długoterminowych, dostosowując te plany do określonej sytuacji demograficznej (m.in. w obszarze ochrony zdrowia, funkcjonowania pomocy społecznej). W artykule przywołano i przeanalizowano Dolnośląską Strategię Integracji Społecznej na lata 2014-2020, Strategię Rozwiązywania Problemów Społecznych gminy Wołów na lata 2016-2026 oraz inne koncepcje badanej problematyki.