Frekventnost saobraćaja i prelasci mrkog medvjeda (Ursus arctos L.) preko saobraćajnica na području planine Romanije - Siniša Cincar; Goran Zubić; Aleksandar Tepavac (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2015)
Mrki medvjed (Ursus arctos L.) ima potrebe za velikim Životnim prostorom. Saobraćajnice uzrokuju fragmentaciju njegovog staništa što moŽe dovesti do izolacije pojedinih dijelova populacije. U radu je analizirana frekventnost saobraćaja kao i prelasci jedinki mrkog medvjeda preko saobraćajnica na prostoru planine Romanija koja je tipično stanište mrkog medvjeda u Republici Srpskoj. Naši rezultati ukazuju da veća frekvencija saobraćaja ima za rezultat manji broj prelazaka medvjeđe divlјači preko saobraćajnica i obrnuto. Za razliku od pojedinih država (Slovenija, Hrvatska) gdje su saobraćajnice i stradanja medvjeda na njima, jedan od najznačajnijih faktora ugroženosti lokalnih populacija, tokom naših istraŽivanja nije primjećeno stradanje uslјed prelazaka medvjeda preko saobraćajnica. Iako smrtnost uslјed saobraćaja nije uočena, saobraćajnice imaju određeni negativan uticaj na stanište i populaciju mrkog medvjeda na području planine Romanije.