Bezpieczeństwo w lotnictwie. Prawne i proceduralne aspekty badania wypadków lotniczych - Tadeusz Compa (Facta Simonidis, 2019)
Wypadki w lotnictwie zdarzają się niezmiernie rzadko ale ich skutki niosą za sobą wiele ofiar ludzkich i strat materialnych. Dlatego też badanie każdego zdarzenia lotniczego jest sprawą najwyższej wagi. Każdy wypadek i incydent lotniczy musi być skrupulatnie zbadany przez specjalną komisję śledczą. Badanie zdarzeń lotniczych jest procesem prowadzącym do ustalenia ich rzeczywistych przyczyn, mającym na celu zapobieganie wypadkom i incydentom lotniczym w przyszłości. Na proces ten składa się zbieranie, rejestrowanie i analizowanie materiałów zawierających istotne informacje do ustalenia okoliczności, przebiegu i przyczyn zdarzenia oraz opracowanie zaleceń profilaktycznych. Działalność ta nie może polegać na szukaniu winnych a ma ustalić rzeczywiste przyczyny wypadków. Celem artykułu jest prezentacja uwarunkowań prawnych oraz procedur związanych z badaniem wypadków lotniczych. Badanie wypadków i innych zdarzeń lotniczych regulują przepisy międzynarodowe, regionalne (europejskie), krajowe i resortowe. Lotnictwo nie jest jednak monolitem i występują pewne różnice w zakresie badania zdarzeń lotniczych.