ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МАРКЕТИНГОВОЇ ПОЛІТИКИ ВИДОБУВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Олена Лаговська; Ірина Поліщук; Дар’я Селецька (Економіка та суспільство, 2025)
Наведено галузеві особливості діяльності видобувних підприємств, що впливають на маркетингову політику. З’ясовано, що галузевою специфікою маркетингової збутової політики видобувного підприємства є організація процесу управління обсягами продаж як в короткостроковому, так і в довгостроковому періодах на основі оцінки вигід від видобутку корисних копалин для максимізації рентабельності продажу та ділової активності. Розкрито інформаційну базу для оцінки вигід від розкривних робіт, що дозволяє визначити фактичні показники видобутку та обґрунтувати планові показники на наступний період. Наведено варіанти маркетингової збутової політики видобувного підприємства залежно від наявності або відсутності вигід в результаті виконання розкривних робіт. Обгрунтовано використовувати коефіцієнт ритмічності та коефіцієнт варіації для оцінки ритмічності видобутку корисних копалин за рік по кварталах.