La vigència del projecte Universitat Popular: connectar passat i present - Judith Quintano Nieto (Educació i Història: Revista d'Història de l'Educació, 2025)
Considerant el paper que les universitats populars han tingut en l’educació de persones adultes de potenciar l’accés a l’educació, la promoció cultural i la participació ciutadana, aquest treball pretén revisitar el projecte Universitat Popular des de la perspectiva històrica per a analitzar el valor social, educatiu, cultural i polític d’aquest moviment. Se n’estudia l’evolució, des de final del segle XIX fins a l’actualitat, per a recuperar-ne la memòria i mostrar el valor que ha tingut l’educació popular en els diferents moments polítics esdevinguts a Espanya. A més, s’apunten algunes claus de futur en termes d’aprenentatge al llarg de la vida, participació i transformació social, amb la finalitat de construir un projecte d’Universitat Popular d’escoles de ciutadania que donin resposta als interessos i als sentiments de les persones participants, abastant diverses perspectives i connectant el que és local amb el que és global.