ПРАВОВІ ПИТАННЯ РОЗВИТКУ ЕКОНОМІЧНОЇ КОНКУРЕНЦІЇ У СФЕРІ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ - Е.М. ДЕРКАЧ (Економіка та право, 2024)
Висвітлено основні проблеми розвитку економічної конкуренції у сфері залізничного транспорту, визначено напрямки розвитку відповідного законодавства. Визначено, що наразі ринок залізничних перевезень вантажів перебуває на етапі формування конкурентного середовища, реформування системи тарифоутворення та органів державного управління у сфері залізничного транспорту відповідно до законодавства ЄС. Зазначено, що серед пріоритетних завдань є створення національної комісії, яка здійснюватиме державне регулювання у сфері транспорту, як незалежного регуляторного органу суб’єктів природних монополій, зокрема у сфері залізничного транспорту; ухвалення галузевого Закону України «Про залізничний транспорт». Зроблено висновок, що необхідна виважена правова політика, яка допоможе врахувати інтереси держави, бізнесу, залізничної галузі загалом і створити необхідне правове підґрунтя для розвитку добросовісної економічної конкуренції у сфері залізничних перевезень вантажів.