Рівноваги адсорбції аніонних барвників Еозину жовтого та Активного блакитного аміновмісними ормосилами - O. S. Tkachenko; A. A. Mikhraliieva; A. V. Panteleimonov; R. V. Sukhov; Yu. V. Kholin (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2015)
Досліджено адсорбцію аніонних барвників Еозину жовтого та Активного блакитного аміновмісними ормосилами. Протолітичні рівноваги за участю іммобілізованих амінів охарактеризовано за результатами зондування поверхні матеріалів іонами Н+. Адсорбційна модель Ленгмюра є занадто спрощеною і не забезпечує коректного опису адсорбції барвників. Адекватного опису адсорбційних рівноваг при коректному врахуванні хімізму адсорбції барвників досягнуто в моделі полідентатного зв’язування. Дана модель враховує іонний механізм зв’язування барвників і вплив на адсорбцію ефектів позитивної кооперативності. Ефективна сорбційна ємність досліджених матеріалів по відношенню до вивчених барвників досягає 100 мкмоль·г–1. Високі значення констант адсорбційних рівноваг доводять, що аміновмісні ормосили є ефективними адсорбентами для вилучення аніонних барвників. Адсорбцію барвників слід проводити зі слабкокислих розчинів, а для регенерації адсорбентів створювати у розчинах слабколужне середовище. Аміновмісні ормосили повністю зберігають сорбційну ємність після щонайменше п’яти циклів адсорбції-десорбції.