ОСНОВНІ ЗАКОНИ ГЕОПОЛІТИКИ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ СВІТОВОГО ПРОСТОРУ - Анатолій Степаненко (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2015)
Висвітлені основні закони геополітики в умовах глобалізаційних процесів: планетарного дуалізму, який набуває ознак глобальної тетракратії стихій – теллурократії, талласократії; аерократії і космократії; посилення фактору простору в людській історії; синтезу суші і моря; глобальної експансії; глобальної гегемонії. Розкриті їх властивості і значення в геополітиці світу. Показані зміни конфігурації геополітичного простору, нові геополітичні пріоритети в умовах глобалізації.