Osiowo-symetryczne drgania złożonej membrany kołowej - Václav Vodička (Engineering Transactions, 1964)
Zagadnienia matematyczne swobodnych i wymuszonych drgań jednorodnych ciał izotropowych są ze sobą ściśle powiązane. Fakt ten znajduje odzwierciedlenie w teorii potencjałów opóźnionych. W artykule wykazano na przykładzie drgań osiowo symetrycznych membrany kołowej złożonej z n koncentrycznych, jednorodnych części, że połączenia te zachowują ważność w przypadku ciał warstwowych, co pozwala na przeprowadzenie wielu żmudnych obliczeń jednocześnie dla drgań swobodnych i wymuszonych. Część uzyskanych wyników jest oryginalna.