Bernard iz Clairvauxa: Dva govora - Breda Čop (Keria: Studia Latina et Graeca, 2017)
Na 12. stoletje je s svojim duhovnim in kulturnim delovanjem tako izredno vplival sv. Bernard, da ta čas smemo poimenovati kar Bernardovo stoletje. Velike in vsestransko pomembne osebnosti tega svetnika pa ni mogoče predstaviti z enim samim imenom oziroma nazivom.