Nieskończona Sprężysta Belka Timoshenki Uderzona Poprzecznie Skończonym Prętem Sprężysto-Plastycznym - S.J. Kowalski (Engineering Transactions, 1976)
W pracy rozważa się problem uderzenia nieskończonej sprężystej belki przez skończony sprężysto-plastyczny pręt. Analizę zjawisk falowych prowadzi się wykorzystując równanie Timoshenki w przypadku belki i równaniu jednowymiarowych fal podłużnych w przypadku pręta. W pracy określa się: czas kontaktu pręta z belką, siłę kontaktową, prędkość zginania, moment gnący siłę tnącą w belce jak również długości uplastycznionego odcinka pręta, zmianę średnicy pręta spowodowana odkształceniami trwałymi, moc pręta oraz wpływ stałych (określających własności fizyczne i wymiary geometryczne układu pręt-belka) na zmianę w/w efektów zderzenia. Problem rozwiązano w sposób ścisły, wykorzystując metodę wykładniczej transformacji Fouriera, transformacje Laplace'a i metodę charakterystyk.