Механізми семоорганізації в трибосистемах, які працюють в умовах аномально низького тертя та зношування - Варваров В.В. (Системи озброєння і військова техніка, 2019)
У статті представлені теоретичні та експериментальні дослідження трибосистем, які працюють в умовах аномального тертя та зношування при зміні зовнішніх умов їх роботи. Виконано порівняльний аналіз механізмів самоорганізації трибосистем, які працюють в умовах нормального механохімічного і аномально низького тертя та зношування для визначення умов переходу до такого режиму. Визначено ще один мож-ливий спосіб переведення трибосистем до умов аномально низького тертя та зношування шляхом модифі-кації поверхневого шару бронзових зразків фінішною обробкою мінералом групи амфіболів (нефрити).