Техногенна безпека Харківської області як регіональної соціогеосистеми - Анатолій Лур`є; Людмила Нємець; Катерина Сегіда; Андрій Плахотник (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2016)
В статті розкрито сутність техногенної безпеки життєдіяльності населення з точки зору різник наук, визначено значення техногенної безпеки в суспільно-географічних дослідження, подано визначення техногенної безпеки регіональної соціогеосистеми. Обґрунтовано сутність техногенної безпеки в умовах стійкого розвитку регіону та з позиції реалізації функцій соціальної географії. Охарактеризовано місце Харківського регіону за показниками техногенної безпеки в загальнонаціональному контексті. Приведено структуру техногенних небезпек Харківського регіону та за допомогою кластерного аналізу визначено територіальну диференціацію техногенної безпеки в межах Харківської області як регіональної соціогеосистеми.