مدلسازی اندازه گیری تلاطم در زمان وقوع کرونا در ساختار صنایع بورس اوراق بهادار تهران - سیدجلال طباطبائی (پژوهش‌های راهبردی بودجه و مالیه, 2022)
پژوهش حاضر ارتباط تلاطم ساختار صنایع مهم بورس اوراق بهادار تهران را در طی دوازده سال گذشته را با استفاده از تلاطم روزانه مقادیر شاخص هر صنعت موردبررسی قرار داده است. با استفاده از مدل شاخص ارتباطی بر اساس رویکرد تجزیه واریانس اثرات سرریز ریسک با توجه به وقوع کرونا بر ثبات بیست صنعت مهم و اصلی بازار بورس ایران مورداندازه‌گیری و ارزیابی قرار گرفت. یافته‌های مبتنی بر داده نشان داد که بیست صنعت موردبررسی قبل از وقوع کرونا از وابستگی کمی برخوردار بوده وقوع فراگیری کووید ۱۹ بر پویایی تلاطم در ساختار صنایع اثرات قابل‌توجهی داشته و ارتباط تلاطم در طی دوران کرونا به بیشترین میزان خود رسیده است. صنایع بسیار مهم بازار سرمایه ایران ازجمله شیمیایی، فلزات اساسی، سیمان دارای بالاترین میزان اثرگذاری در دوران مذکور بوده و نقش مهم صنایع بزرگ در انتشار شوک‌های تلاطمی با توجه به وابستگی درونی قوی آن‌ها در زمان رویدادهای فرین قابل‌توجه است. همچنین صنایع متوسط و کوچک نیز در زمان وقوع کرونا به تلاطم سیستم افزوده‌اند. به‌صورت کلی در دوران قبل از کووید ۱۹، ده صنعت دریافت‌کننده ریسک و ده صنعت منتشرکننده ریسک بودند، درحالی‌که در دوران کرونا سیزده صنعت منتشرکننده ریسک و هفت صنعت دریافت‌کننده تلاطم بوده‌اند.