Особливості стабілізації наночастинок міді та срібла цистеїном у водних колоїдних розчинах - I. S. Petrik; A. M. Eremenko; N. P. Smirnova; A. I. Marinin; V. V. Olishevsky (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2017)
Наночастинки (НЧ) Cu і Ag в колоїдних розчинах синтезовано відновленням солей CuSO4·5H2O та AgNO3 у водних розчинах за допомогою NaBH4 з подальшою стабілізацією НЧ цистеїном (Cys), присутність якого забезпечує захист НЧ від окиснення. Визначено оптимальні молярні співвідношення метал:Сys для одержання стійких колоїдів НЧ. Методом лазерної кореляційної спектроскопії (ЛКС) визначено середні розміри НЧ міді (2–3 нм), срібла (близько 7 нм). Досліджено еволюцію спектрів поверхневого плазмонного резонансу (ППР) та розподіл НЧ за розмірами при зберіганні протягом 20 діб. Припускається, що інгібування бактерицидної активності НЧ відбувається внаслідок утворення хімічного зв'язку Cys з йонами Cu(I), Cu(II) та Ag(I) на поверхні НЧ.