O Zagadnieniu Wyznaczanie Odkształceń Sprężystych w Walcu o Skończonej Długości - K. Jamoboliew (Engineering Transactions, 1976)
Rozwiązanie zagadnienia napreżeń i odkształceń w walcu sprężystym napotyka na trudności z powodu konieczności uwzględnienia w warunkach brzegowych przemieszczeń promieniowych lub napreżeń stycznych na podstawach ściskanego walca. Celem pracy jest wskazanie sposobu wyznaczenia tych odkształceń na podstawach, a także stanu deformacji całego walca, gdy znane są odkształcenia w kilku jego punktach wewnętrznych. Zagadnienie to rozwiązano przy mieszanych warunkach brzegowych.