ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗДІЙСНЕННЯ ГРОШОВО-КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ ДЕРЖАВИ: ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРИНЦИПУ СПРАВЕДЛИВОСТІ - Т.С. ГУДІМА (Економіка та право, 2024)
Проаналізовано правове забезпечення здійснення грошово-кредитної політики держави та критерії її легітимності. Визначено, що для забезпечення легітимності діяльності Національного банку України в сучасних умовах державному регулятору необхідно дотримуватись принципу справедливості. У зв’язку з цим доцільним є посилення юридичної відповідальності, прозорості діяльності Національного банку України та забезпечення громадського контролю за нею. Аргументовано закріплення на конституційно-правовому рівні вимоги щодо обов’язковості проведення референдуму у разі, коли те чи інше рішення органу державної влади, зокрема Націон ального банку України, загрожує перевищенню відповідних граничних значень.