Polityka wspierania struktur klastrowych na poziomie Unii Europejskiej i Polski - Brygida Klemens (Barometr Regionalny, 2012)
Polityka klastrowa, bądź inaczej polityka oparta o klastry (cluster-based policy, CBP), w Unii Europejskiej znajduje się wciąż we wczesnej fazie rozwoju. Sposobów na jej realizację jest wiele, gdyż zarówno klastry, jak i uwarunkowania państwowe, a nawet regionalne są niezwykle zróżnicowane. Polityka może przybierać różne formy i kłaść nacisk na rozmaite kwestie, np. na: wsparcie sektora MSP, poprawę warunków inwestowania w regionie, badania i innowacje, itp. Zazwyczaj wdrażana jest poprzez specyficzne programy bądź inicjatywy pobudzające rozwój klastrów. W artykule przedstawiono podstawowe założenia wspierania klastrów na poziomie Unii Europejskiej i kraju oraz główne instrumenty polityki wspierania klastrów.