Аналіз та ознаки воєнно-політичних ризиків, викликів та загроз на державному кордоні - Трембовецький О.Г.; Гулеватий Д.Ю. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил, 2018)
Державна прикордонна служба України виконує завдання з охорони та оборони державно кордону. Наявність постійних ризиків, викликів та загроз, що спричинені радикальними змінами міжнародної обстановки, значно впливають на погляди щодо характеру загроз безпеці у прикордонному просторі, шляхів їх своєчасного виявлення, запобігання та нейтралізації. У дослідженні проаналізовано та сформульовано ознаки ризиків, викликів та загроз для національної безпеки України у прикордонному просторі.