Czas od zaborów do niepodległości w biografiach suwalskich księży Witolda Balukiewicza (1891-1971) i Juliana Łosiewskiego (1891-1961) – część 1 - Wojciech Guzewicz; Leszek Moszczyński (Studia Teologiczne, 2023)
W pierwszej części artykułu po krótkim wstępie przedstawiono w syntetycznym skrócie przebieg wydarzeń rozgrywających się na terytorium Rzeczypospolitej Obojga Narodów, a później  na terenie Guberni Suwalskiej w latach od 1874 do 1914 r. Zarysowano historię Olity (lit. Alytus) rodzinnego miasta Witolda Balukiewicza i Juliana Łosiewskiego, okres ich nauki w szkołach i późniejszej pracy w aptece w Moskwie. Tę część pracy kończy rozdział poświęcony nauce w seminarium sejneńskim zakończonej święceniami kapłańskimi. W tle pokazano rodzący się konflikt polsko-litewskie związany z używaniem języka ojczystego w kościele i w seminarium duchownym.