Аналіз підручників і посібників для підготовки філологів в університетах Франції - Oleksandr Halus; Oleksandr Abramov (Педагогічний дискурс, 2015)
У статті розкрито зміст і структуру сучасних підручників та посібників для підготовки філологів в університетах Франції. Проаналізовано методики роботи з підручниками та посібниками щодо вивчення англійської та французької мов. Акцентовано увагу на процеси викладання та оцінювання знань студентів. Зроблено висновок, що розглянуті методики розраховані на чотири рівні знання мови: А1, А2, В1, В2. Кожен рівень навчання включає в себе: книгу для учнів з CD диском, зошит із завданнями для учнів, книгу для вчителя, відео (DVD або VHS) і відповідає Загальноєвропейським рекомендаціям з мовної освіти: вивчення, викладання, оцінювання. Проаналізовано чотири сучасних посібники з англійської мови: New English File, New Total English, Speаkout, Upstream. Посібники являють собою комплексний навчальний курс і складаються з основного підручника, робочого зошита, книги для вчителя і диски з аудіо-відеозаписами. Навчальний курс дозволяє удосконалювати всі навички: слухати і розуміти іноземну мову на слух, читати, писати і говорити англійською мовою. Підручники стандартно розділені на уроки-юніти і кожен урок містить у собі розділи: усна мова (Speaking) – питання для обговорення, вправи на розвиток усного мовлення; сприйняття мови на слух (Listening) – аудіозаписи і завдання до них; читання (Reading) – кілька текстів, які беруться за основу для розвитку говоріння і вивчення нових слів; письмо (Writing) – завдання для тренування письмової мови; граматика (Grammar) – блок, що пояснює будь-який аспект граматики зрозумілою мовою, а також вправи на відпрацювання теорії на практиці; словниковий запас (Vocabulary) – підбірка нових слів і виразів, а також вправ для тренування їх використання; вимова (Pronunciation) – вправи з аудіозаписами для тренування коректної вимови звуків англійської мови. Подано аналіз методик з вивчення французької мови французьких видавництв Didier, Hachette, CLE international. Практично щороку зʼявляються нові підручники з французької мови, з усуненням своїх недоліків і пошуком нової, більш барвистої подачі методики навчання в порівнянні з конкурентами. За останні роки видавництва пропонують і електронні підручники.