Próba Interpretacji Doświadczalnej Tensora σij w Kinematycznym Prawie Wzmocnienia - T. Breczko (Engineering Transactions, 1987)
W pracy przedstawiono wyniki pomiarów średniokwadratowych mikroodkształceń w próbkach aluminiowych poddanych złożonym odkształceniom plastycznym. Badaniom poddano próbki ze stopów aluminiowych PA2 i PA4. Próbki były obciążone statycznie i cyklicznie. Na podstawie pomiarów obliczono funkcje proporcjonalne do drugiego i trzeciego niezmiennika tensora odkształceń. Funkcje te porównano z odpowiednimi funkcjami obliczonymi z modelu kostkowego. Przeprowadzone badania doświadczalne przemawiają za tym, że tensor translacji w kinematycznym prawie wzmocnienia może być interpretowany jako tensor mikronaprężeń resztkowych.