Ciągłe Uszkadzanie, Spowodowane Jednoosiowym Stanem Naprężenia, Materiałów Sprężysto-Kruchych i Sprężysto-Plastycznych - T. Sadowski (Engineering Transactions, 1984)
W pracy rozpatrzono ciągły proces uszkadzania materiałów sprężysto-kruchych o odcinków zmiennym module sprężystości oraz materiałów sprężysto-idealnie plastycznych i sprężysto-plastycznych z liniowym wzmocnieniem. Wprowadzono kilka modeli degradacji materiału, w których uszkodzenie opisano skalarnym parametrem Kaczanowa uzależnionym od odkształceń całkowitych. Wpływ procesów uszkadzania materiału na udźwig konstrukcji zilustrowano analizą nośności statycznie niewyznaczalnej konstrukcji prętowej.