Wpływ integracji ekonomicznej na handel ugrupowania regionalnego na przykładzie Unii Europejskiej - Justyna Milleville (Barometr Regionalny, 2009)
Celem artykułu jest zbadanie wpływu stopniowej integracji europejskiej na kształtowanie się handlu całego ugrupowania. Handel jest ważnym czynnikiem kreującym wzrost gospodarczy i jest znacząco uzależniony od stopnia liberalizacji stosunków gospodarczych. W artykule przeanalizowano kolejne etapy integracji gospodarczej (obejmujące okres 1960-2007) oraz towarzyszące im zmiany struktury i wolumenu handlu. Odrębnie zbadano efekty integracji na handel wewnętrzny i zewnętrzny Unii Europejskiej, wskazano na zmiany w handlu między- i wewnątrzgałęziowym oraz zaprezentowano pozycję Unii Europejskiej jako partnera handlowego na rynku światowym.