Актуальні питання дотримання положень Кримінального процесуального кодексу України під час застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) - M. I. Derevyanko; S. Y. Ilchenko (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
У статті розкривається зміст основних проблем, пов’язаних із дотриманням положень Кримінального процесуального кодексу України під час застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій). Актуальність публікації обумовлена вразливістю правового статусу особи, залученої до сфери кримінального судочинства, випадками стереотипного ставлення до суб’єктів кримінального провадження, в залежності від певних ознак та обставин. Метою публікації було висвітлення найбільш значущих питань дотримання положень КПК України під час застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів, передбачених Законом України «Про санкції», формування висновків спрямованих на дотримання міжнародних стандартів із забезпечення прав та свобод особи. Передумовами до формування вказаної мети стали сучасні проблеми, які виникають під час обмеження прав особи пі час досудового розслідування та судового провадження. Робота виконана на підставі використання загальнонаукових та спеціальних методів наукового пізнання. Із загальнонаукових, зокрема, використовувалися системно-структурний метод, методи функціонального аналізу та історизму, а із спеціальних – формально-юридичний, логіко-процесуальний методи, метод порівняльного правознавства. Проаналізовано основні законодавчі норми, які стосуються тематики публікації.