El macro-modelat de la costa carbonàtica de Victòria (Austràlia): paral·lelismes i diferències amb les cales baleàriques - Lluís Gómez-Pujol (Cuadernos de Geografía de la Universitat de València, 2019)
Les cales són penetracions marines, preferentment a un litoral carbonatat de caràcter tabular, arran de la inundació eustàtica d’un antic curs fluvial en la morfogènesi de les quals, de més a més del paper de la fracturació distensiva i la carstificació, també hi participen els mecanismes de col·lapse i la dinàmica litoral així com les variacions glacio-eustàtiques del nivell marí, especialment durant el Quaternari. El present treball aborda la tipologia i característiques dels elements del macro-modelat de la costa rocosa de Victòria (sud d’Austràlia) i les compara amb els antecedents i el coneixement obtingut en l’estudi de les cales de la Mediterrància occidental, principalment les de les Illes Balears. Els resultats posen de manifest que, de més a més del control estructural, les components fluvials i càrstiques o del retoc associat a l’erosió marina –tot incorporant les fluctuacions del nivell marí– hi ha altres factors que ajuden a explicar la diferència i el grau de maduresa en l’evolució morfològica del macro-meso modelat de les costes rocoses carbonatades. Resulta important considerar el paper dels heretatges geològics en el sentit que, esdeveniments de gran transcendència, com per exemple la crisi de salinitat del Messinià a la Mediterrània, poden deixar una empremta que condicioni i governi el desenvolupament i característiques de les cales i així es puguin explicar les diferències entre planells carbonàtics relativament semblants. Així doncs, un altre factor ha de considerar-se entre els controls-components agents que governen la forma de les cales: els heretatges geològics.