Klasyfikacja gmin województw lubelskiego i podkarpackiego pod względem klimatu koniunktury - Robert Pater (Barometr Regionalny, 2008)
Klimat koniunktury dla rozwoju przedsiębiorczości jest niezwykle istotnym czynnikiem rozwoju regionalnego. Badania koniunktury na szczeblu kraju i województwa prowadzone są przez wiele ośrodków badawczych. Jednak stosunkowo niewiele prac poświęconych jest badaniom stanu koniunktury w gminach. Niniejszy artykuł stanowi próbę klasyfikacji gmin województwa podkarpackiego i lubelskiego pod względem klimatu koniunktury. W pierwszej części opisano klimat koniunktury w gminach za pomocą szeregu wskaźników, mając na uwadze ograniczoność statystyki dostępnej na poziomie gmin. Następnie za pomocą wybranych metod statystycznych dokonano klasyfikacji gmin obydwu województw na podstawie tychże wskaźników. W tym celu posłużono się metodą k-średnich oraz analizą hierarchiczną. Okres analizy obejmował lata 2001-2006. W rezultacie wyodrębniono po 5 homogenicznych ze względu na klimat koniunktury skupień gmin w obydwu regionach. Pozwoliło to sformułować wnioski dotyczące rozwoju gospodarczego badanych gmin.