Llibertat d’informació, discurs d’odi antisemita i intel·ligència artificial - Carles Grima Camps (Quaderns IEE, 2025)
La intel·ligència artificial (IA) està afectant la configuració constitucional dels drets fonamentals i, en particular, l'articulació dels seus límits. Un dels drets afectats és la llibertat d'expressió, concretament el dret a rebre informació veraç quan un usuari utilitza la IA i aquesta li proporciona contingut estructurat com a resposta a la seva sol·licitud. Aquest article pretén analitzar algunes implicacions constitucionals de la IA en relació amb la llibertat d'informació. D'una banda, l'impacte de la IA en el tractament algorítmic del discurs d'odi de naturalesa antisemita; i, de l'altra, com la veracitat i la censura afecten el tractament de les dades algorítmiques. En conclusió, l'article pretén respondre dues preguntes. Primera, si és possible construir discursos d'odi antisemites a través de la IA; i segona, si el contingut generat per IA es pot qualificar de veraç i si està subjecte a mecanismes de censura.