Динамічна супроводжувальна математична модель системи електропостачання - А. М. Панченко; Є. М. Зарічняк; Ю. Д. Мусаїрова (Системи озброєння і військова техніка, 2022)
У статті показано важливість та актуальність проблеми забезпечення безперебійної роботи енергетичних систем. Проаналізовані випадки системних аварій, що мали місце в різних країнах світу. В статті пропонується з’ясувати можливість математичного опису динамічних процесів, що мають місце в системах електропостачання, в миттєвих значеннях величин без їх додаткового перетворення. Отриманий математичний опис системи генератор – навантаження дозволяє нарощувати складність системи. Запропонований математичний опис системи електропостачання дозволяє створити її віртуальну модель за паспортними даними, і внісши в неї параметри по навантаженню на конкретний час, протестувати стан системи електропостачання. Автоматизувавши введення даних, за  реальними струмами об’єктів, отримаємо математичний аналог існуючої системи електропостачання.