КРИТЕРІЙ СПРАВЕДЛИВОСТІ У ПРАКТИЦІ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ ЩОДО ВІДШКОДУВАННЯ МОРАЛЬНОЇ ШКОДИ - Л.А. ОЛІЙНИК (Економіка та право, 2024)
Досліджено зміст критерію справедливості, який Європейський Суд з прав людини використовує під час розгляду заяв фізичних і юридичних осіб, зокрема суб’єктів господарювання, про відшкодування моральної шкоди, шляхом аналізу змісту відповідних статей Європейської конвенції з прав людини, наукової літератури і прецедентної практики Суду. Виокремлено й проаналізовано деякі елементи критерію справедливості, сукупність яких враховує Суд для вирішення відповідних заяв, здійснено їх категоризацію за рівнем пов’язаності з особою заявника. Розкрито зміст суміжних понять, використовуваних у міжнародному праві на означення різних аспектів і способів відшкодування шкоди потерпілій особі, зокрема значення і змістовне наповнення поняття «справедлива сатисфакція» за ст. 41 Європейської конвенції з прав людини.