Opis Momjana i njegova područja - Denis Visintin (Vjesnik Istarskog Arhiva, 2018)
U radu se proučava dokument „Opis Momjana i njegova područja“ kojeg su svojevremeno otkrili Jakov Jelinčić i Ljiljana Radaljac, a kojeg je kasnije objavio Jelinčić. S njime u vezi nudi se detaljni komentar s povijesnog, etnografskog, društvenog aspekta te aspekta okoliša. Važan izvor za opis i povijesno upoznavanje određenog područja predstavljaju putopisi i opisi koje su nam ostavili crkvenjaci i ostali putnici. To su u moderno doba učinili Ermanno Olmo, Niccolo Manzuoli, Giacomo Filippo Tommasini, Prospero Petronio. Tema rada koji slijedi je proučavanje rukopisa posvećenog Momjanu i njegovu području, a kojeg su u prošlosti opisivali i drugi znanstvenici. Rad je vjerojatno napisan četrdesetih godina XVII stoljeća, možda između 1641. i 47. godine te je, prema Jelinčiću, djelo biskupa Giacoma Filippa Tommasinija, s obzirom na veliku sličnost s onim napisanim u Commentari storici geografici della Provincia dell’Istria.