Вплив морфологічного складу твердих побутових відходів на видову структуру мікробіоценозів, що формуються в тілах полігонів - Oleksandr Kravchenko; Ihor Satin; Liubov Shevchenko; Olena Panchenko (Innovative Biosystems and Bioengineering, 2018)
Проблематика. У переважній більшості населених пунктів України тверді побутові відходи (ТПВ) складуються на полігонах, а в невеликих містах і селищах – навіть на стихійних звалищах. За оцінками експертів, у країні щороку близько 10 млн т ТПВ розміщується на понад 5500 полігонах додатково. У розвинених країнах світу ця проблема вирішується через роздільне збирання та переробку відходів. Відповідно до Закону України “Про відходи” з 1 січня 2019 р. розміщення ТПВ на полігонах без попереднього сортування буде заборонено, проте навіть у випадку виконання цієї вимоги на практиці проблема відновлення і рекультивації вже існуючих полігонів залишатиметься актуальною протягом тривалого часу.