Екструзійні головки для формування одноканальних гладких полімерних труб (Огляд конструкцій) - Ігор Олегович Мікульонок; Антон Янович Карвацький; Олена Іванівна Іваненко (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження», 2023)
Проведені дослідження стану питання й тенденцій розвитку конструктивно-технологічного оформлення екструзійних головок для формування одноканальних гладких полімерних труб ґрунтуються на критичному аналізі науково-технічних джерел інформації й передусім – патентної інформації провідних країн світу. Систематизовано конструкції екструзійних головок для формування гладких полімерних труб різного призначення. Для кожного виду головок розроблено ґрунтовну класифікацію, на основі якої докладно розглянуто найбільш цікаві конструкції, запропоновані науковцями, конструкторами й винахідниками провідних країн світу. Надано критичну оцінку більшості наведених конструкцій, обговорено їхні переваги й недоліки. Показано, що, незважаючи на значну різноманітність конструкцій трубних екструзійних головок, найбільш затребуваними промисловістю залишаються апробовані впродовж тривалого часу достатньо прості у виготовленні та експлуатації прямі трубні головки з робочим каналом фіксованої геометрії. Проте завдяки успіхам матеріалознавства та комп’ютерного моделювання пошуки нових конструкцій трубних екструзійних головок тривають.