Методика оцінки ефективності військових перевезень колоною техніки - Боровик О.В.; Купельський В.В. (Системи озброєння і військова техніка, 2019)
У статті представлено методику вирішення задачі оцінки ефективності військових перевезень коло-ною техніки під час виконання завдань оперативно-службової діяльності прикордонною комендатурою швидкого реагування Державної прикордонної служби України. В роботі обґрунтовано перелік значущих показників для оцінки ефективності перевезення резервів і проведено структуризацію параметрів, що їх визначають. У розрахунковій моделі методики враховуються відстань і час перевезення, маса та об’єм вантажів, кількість особового складу та техніки, надійність і тактико-технічні характеристики техніки, витрати на перевезення. Запропонована методика з урахуванням початкових умов і вимог до перевезення дозволяє оцінити ефективність перевезення за тактичним, технічним, економічним та комплексним пока-зником ефективності, вибирати доцільні маршрути руху колони та встановлювати її раціональний склад.