ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ПЛАНУВАННЯ ЕНЕРГОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БУДІВЕЛЬ З ВІДНОВЛЮВАЛЬНИМИ ДЖЕРЕЛАМИ ЕНЕРГІЇ - Ольга Василівна Шулима (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2017)
Одним із способів реалізації політики енергоефективності є розробка і впровадження енергозберігаючих технологій шляхом збільшення частки використання відновлювальних джерел енергії. Енергозабезпечення залежить від наявності акумуляторних батарей, сонячних панелей, вітрогенераторів та їх комбінації у структурі енергосистеми, що забезпечує споживання в господарстві. При побудові максимально ефективної енергосистеми, необхідно оперувати великою кількістю розрізнених даних про потенціал енергоресурсу в конкретній місцевості, варіанти складових частин системи, можливість сполучення з іншими регіональними мережами з урахуванням зовнішніх умов (мінливі погодні дані, пори року, пропускні потужності мереж, та ін.). Крім того, рішення залежать також від суб'єктивних чинників, які повинні бути ідентифіковані і включені в процес планування. Тому процес планування енергозабезпечення будівель з відновлювальними джерелами енергії потребує створення інформаційних систем підтримки прийняття рішень, які надають рекомендації щодо вибору складових енергоситеми. Предметом даного дослідження є інформаційна технологія планування енергозабезпечення будівель з відновлюваними джерелами енергії. Метою даної роботи підвищення ефективності рішень при плануванні структури енергосистеми за рахунок створення інформаційної системи для підтримки прийняття рішень.  Задачами дослідження є побудува інформаційної технології, моделювання процесів, що протікають при плануванні структури енергосистеми, проектування архітектури відповідної  інформаційної системи. Під час розв’язання поставлених задач було використано методологію системного аналізу для формалізації процедури планування енергетичної системи та методи структурного аналізу і функціонального моделювання інформаційних систем для побудови структурно-функціональних моделей процесу планування. Для реалізації запропонованої та інформаційної технології підтримки прийняття рішень при плануванні енергозабезпечення будівель розроблено систему підтримки прийняття рішень, що реалізована у вигляді програмного веб додатку із трьохрівневою клієнт-серверною архітектурою. Використання системи підтримки прийняття рішень дозволяє підвищити ефективність прийняття рішень при плануванні енергозабезпечення будівель з використання відновлювальних джерел енергії.