Врахування кінцевої швидкості поширення тепла при лазерному розігріві поверхні твердого тіла - L. V. Porodko; L. B. Lerman; O. Yu. Semchuk (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2011)
Розглянуто теплові ефекти, обумовлені лазерним опроміненням зовнішньої поверхні твердого тіла, з урахуванням кінцевої швидкості поширення тепла у твердому тілі. Проведено чисельні розрахунки розподілу температури на поверхні твердого тіла при різній ширині смуги дії лазерного випромінювання. Отримана аналітична оцінка похибки, що виникає без врахування кінцевої швидкості поширення тепла. Показано, що збільшення періоду одновимірної інтерференційної картини приводить до локалізації максимальних значень температури в зоні дії лазерних пучків. Цей ефект збільшується при врахуванні кінцевої швидкості поширення тепла.